Żeberka imbirowe pieczone z marchewkami i kolendrą

  • Łatwe
  • Szponder (żeberka)
  • powyżej 120 minut

Składniki 

(dla 4 osób)

  • 1 kg żeberek z dobrej wołowiny QMP
  • 5 marchewek
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 50 ml oliwy
  • Kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżki miodu
  • ½ papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • Sól
  • Pieprz
  • ½ pęczka świeżej kolendry

Sposób przygotowania 

Przygotowujemy marynatę. W dużej misce mieszamy: sok pomarańczowy, oliwę, rozgniecione nasiona kolendry, miód, plastry imbiru, posiekaną papryczkę chili i doprawiamy do smaku. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojone na mniejsze kawałki żebra i marynujemy przez 2 godziny. Żeberka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez 1 godzinę i 10 minut. Po tym czasie dodajemy do żeber obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki i pieczemy dalej przez 20 minut. Upieczone żeberka podajemy z marchewkami. Danie polewamy sosem, który utworzył się podczas pieczenia mięsa oraz posypujemy świeżą kolendrą.