Zrazy z anyżem

  • Łatwe
  • Udziec
  • 15-30 minut
  • Duszenie

Składniki 

  • 600 g udźca lub zrazowej (z dobrej wołowiny QMP)
  • 100 g wędzonego boczku
  • 80 g chlebarazowego
  • 400 g ziemniaków
  • 150 g pomidorów
  • 60 g pomidorków cherry
  • 100 g cebuli
  • 10 g czosnku
  • 100 ml czerwonego wina
  • 250 ml śmietany
  • 50 ml oleju
  • 20 g oliwy
  • 2 sztuki anyżu gwiaździstego
  • cynamon, goździki
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Sposób przygotowania 

Wołowinę kroimy w plastry, rozbijamy lekko tłuczkiem. Na każdym kawałku mięsa układamy boczek, cebulę, chleb razowy, całość zawinąć. Zawinięte zrazy solimy, posypujemy pieprzem i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, wino czerwone, anyż gwiaździsty, cynamon, goździki  i dusimy do miękkości. Ziemniaki obieramy, gotujemy, przecieramy przez sito, dodajemy masło, śmietanę, sól i pieprz.

Pomidorki cherry pieczemy w piekarniku z dodatkiem czosnku oliwy  i tymianku.