Zupa gulaszowa – po węgiersku

  • Łatwe
  • Goleń
  • powyżej 120 minut
  • Gotowanie
  • Pieczenie
  • Smażenie

Składniki 

(dla 4 osób)

  • 400 g goleni bez kości z dobrej wołowiny QMP
  • 2 litry bulionu wołowego
  • 2 czerwone papryki
  • 4 pomidory lub 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • Kwaśna śmietana
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania 

Mięso myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Następnie kroimy w kostkę i przesmażamy. Do garnka wlewamy bulion i wrzucamy mięso - gotujemy na wolnym ogniu. Na patelni po mięsie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy wędzoną oraz słodką paprykę, smażymy przez 1 minutę. Dodajemy do bulionu. Całość gotujemy pod przykryciem przez około 1 godzinę. Papryki  smarujemy olejem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200oC na 15 minut. Po tym czasie wkładamy je na 10 minut do miski, którą przykrywamy folią spożywczą (skórka lepiej odejdzie). Zdejmujemy skórkę z papryki i wyjmujemy gniazda nasienne. Upieczoną paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Zupę gotujemy jeszcze przez 1 godzinę. Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy rozgnieciony czosnek i doprawiamy zupę solą i pieprzem. Gotową zupę podajemy z łyżką kwaśniej śmietany.