Rumsztyki, czyli jak przygotować kotlet idealny?

Rumsztyk oznacza potrawę przygotowaną ze szlachetnych części mięsa wołowego najlepiej z polędwicy, rostbefu, pierwszej krzyżowej lub zrazówki wewnętrznej. Wykrojony w poprzek włókien , niezbyt cienki (ok.1,5 cm) plaster mięsa, po lekkim rozbiciu należy uformować nożem nadając mu lekko wydłużony kształt. Rumsztyki z polędwicy i rostbefu smaży się krótko z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu, tak aby mięso było wewnątrz różowe; natomiast jeśli przygotowujemy rumsztyki z innych elementów mięsa – to po obsmażeniu z obu stron na tłuszczu trzeba je dusić do miękkości pod przykryciem, skrapiając niewielką ilością wody, wina lub lekkiego bulionu. Rumsztyki podaje się najczęściej obłożone dużą ilością  zrumienionej cebulki.