Sałatka z wołowiny w papierze ryżowym

  • Łatwe
  • Szponder (żeberka)
  • 15-30 minut
  • Gotowanie

Składniki: 

  • szponder QMP (ugotowany) - 240 g
  • papier ryżowy - 16 listków
  • bazylia świeża - 10 liści
  • kolendra świeża - 1 mała doniczka
  • mięta świeża - 10 listków
  • ogórek świeży - 150 g - bez komór nasiennych
  • papryka czerwona świeża - 1/2 sztuki
  • sałata mieszana - 60 g
  • mango - 1/2 szt.
  • imbir świeży - 40 g
  • Sos słodkie chili - 4 łyżki stołowe
  • sos hoi sin - 4 łyżki stołowe
  • olej ryżowy - 2 łyżki stołowe
  • limonka - 1 szt.

Sposób przygotowania: 

Warzywa, mango  i imbir  - oczyścić i pociąć w bardzo cienkie słupki (julienne) i wymieszać z olejem ryżowym i sokiem. Sałaty wymieszać z listkami ziół. Szponder porwać w paski (tak jak się układają włókna). Papier ryżowy zanurzać w wodzie po 2 sztuki - od razu wyjąć, pozbyć się nadmiaru wody
i rozłożyć na płaskiej powierzchni, tak by w 1/3 nachodziły na siebie. Górny i dolny bok po zmiękczeniu zawinąć do środka tak, by powstał pas ok. 10-12 cm z papieru ryżowego w środku. Na lewy bok nakładać podzielone na osiem części warzywa, mięso oraz sałatę. Następnie zawinąć, przeciąć na pół. Gotowe danie podawać udekorowane sosem słodkie chili i hoi sin.