Sałatka z wołowiny z orientalnymi grzybami w papierze ryżowym

  • Łatwe
  • Szponder (żeberka)
  • 15-30 minut
  • Smażenie

Składniki: 

• Szponder - 240 g
• Papier ryżowy 16 listków
• Kolendra świeża - 1 mała doniczka
• Ogórek świeży (bez komór nasiennych) - 150 g
• Sałata mieszana - 60 g
• Sos sojowo-grzybowy - 50 ml
• Grzyby Shitake - 60 g
• Grzyby moon - 40 g
• Boczniak świeży
• Bulion grzybowy, niesolony - 1 litr
• Sos Hoi sin - 4 łyżki stołowe
• Limonka - 1 szt.
• Grzyby enoki do dekoracji

Sposób przygotowania: 

Szponder ugotować i pociąć w cienkie paski. Boczniaki pociąć w cienkie, podłużne paski i podsmażyć z imbirem, odstawić. Grzyby namaczać, aż zmiękną, następnie pociąć w drobne paski i gotować w wywarze grzybowym, aż zmiękną całkowicie i nie będą surowe. Wymieszać wszystkie grzyby z mięsem i sosem Hoi sin. Papier ryżowy - po 2 sztuki zanurzać w wodzie i od razu wyjmować, otrząsnąć z nadmiaru wody i rozłożyć na płaskiej powierzchni, tak by w 1/3 nachodziły na siebie. Górny i dolny bok po zmiękczeniu zawinąć do środka tak, by powstał pas ok. 10-12 cm z papieru ryżowego w środku. Na lewy bok nakładać podzielone na osiem części grzyby, mięso i sałatę - do dekoracji można dać grzyby Enoki tak, by główki ich wystawały poza roladki. Całość zawinąć, przeciąć na pół - podawać 4 połówki udekorowane na talerzu sosem słodkie chili i Hoi sin.