Smażona wołowina z orientalnymi grzybami

  • Średnio trudne
  • Skrzydło
  • 90-120 minut
  • Gotowanie
  • Smażenie

Składniki: 

  • Skrzydło wołowe QMP - 600 g
  • Sos sojowy-grzybowy - 50 ml
  • Cebula obrana -100 g
  • Grzyby shitake 60 g - namoczyć dzień wcześniej
  • Grzyby moon 40 g - namoczyć dzień wcześniej
  • Grzyby straw mushroom - 1 puszka  ok. 400 g
  • Bulion grzybowy nie słony 1 litr 
  • Mąka ziemniaczana - 5g
  • Szczypiorek z dymki - 10 g
  • Czosnek 4 ząbki
  • Olej - 100 ml

Sposób przygotowania: 

Mięso umyć, wytrzeć i pociąć poprzecznie w paski. Grzyby moon i shitake pociąć w podłużne wąskie paski i wygotować w bulionie grzybowym. Czosnek pociąć w cienkie plasterki i podsmażyć na złoty kolor.

Mięso podsmażyć małymi partiami na nagrzanym tłuszczu i poddusić w wywarze grzybowym. Cebulę pociętą w piórka podsmażyć z grzybami, podlać bulionem z gotowania grzybów, a następnie dodać mięso i poddusić do miękkości. Doprawić sosem sojowym grzybowym. Podawać z ryżem, posypane pociętą dymką i plasterkami smażonego czosnku.