Smażone pierożki z wołowiną QMP w cieście won ton

  • Średnio trudne
  • Mostek
  • Skrzydło
  • Łata
  • 90-120 minut
  • Smażenie

Składniki: 

• Skrzydło QMP lub mostek QMP lub łata QMP - 400 g
• Boczek wieprzowy parzony - 100 g
• Ciasto won ton do smażenia - 1 opakowanie
• Olej do smażenia
• Ananas - 150 g
• Cukier - 100 g
• Ocet spirytusowy - 150 ml
• Chili - 0,5 szt.
• Cytryna - 1 szt.
• Pomarańcz - 1 szt.
• Świeża kolendra – 1/4 pęczka
• Kardamon - 1/5 łyżeczki
• Kmin rzymski - 1/5 łyżeczki
• Goździki - 1/6 łyżeczki
• Czosnek - 2-3 ząbki
• Sól, pieprz

Sposób przygotowania: 

Mięso wołowe QMP zmielić wraz z parzonym boczkiem, a następnie dodać posiekaną kolendrę, chili oraz otartą skórkę z cytryny i pomarańcza. Farsz doprawić kminem rzymskim, solą i pieprzem. Ciasto won ton nadziać farszem, kształtując sakiewki. Smażyć w nagrzanym oleju na złoty kolor. Z cukru, octu i wody nastawić syrop, dodając anyż, kardamon i goździki. Poczekać, aż sos się wygotuje
i zgęstnieje, a następnie wyjąć, przyprawić i dodać pokrojonego ananasa i chili. Gotować do momentu, aż owoc zmięknie i wówczas miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.