Smażony płaski „hamburger” w stylu arabskim z sosem jogurtowym i paprykowym z sałatką z ziół

  • Średnio trudne
  • Szponder (żeberka)
  • Udziec
  • 60-90 minut
  • Smażenie

Składniki: 

• Szponder wołowy QMP – 200 g
• Udziec wołowy QMP - 400 g
• Kolendra mielona – 1 łyżeczka
• Kmin mielony - ½ łyżeczki
• Gałka muszkatołowa mielona - ½ łyżeczki
• Oliwa z oliwek
• Sól
• Świeżo mielony pieprz
• Cienki chleb arabski ( lub grubsza tortilla ) - 4 szt.
• średniej wielkości cebula - ½ szt.
• pomidory – 2 szt.
• Mięta – 4 listki
• Ogórek świeży –bardzo cienkie pasterki – 40 plasterków
• Ogórek – bez nasion do starcia ½ średniej sztuki
• Ocet winny czerwony - 2 łyżki stołowe
• Pikantna pasta paprykowa Harrisa - 1 łyżka
• Pieczona czerwona papryka (bez skóry) - 1 szt.
• Gęsty jogurt (typ bałkański) - 4 łyżki stołowe
• Ząbek czosnku – 1 szt.
• Koperek siekany - 1 duża stołowa łyżka

Sposób przygotowania: 

Udziec i szponder QMP zmielić, dodać sól i pieprz oraz mielone zioła: kolendrę, kmin, gałkę - delikatnie wymieszać, dodając do 10% wody.

Z mięsa z ziołami uformować 4 duże, cienkie kwadratowe hamburgery - do momentu smażenia przechowywać je w lodówce na pergaminie.

Sos paprykowy : zmiksować Harrisę z odrobiną oliwy i pieczoną czerwoną papryką.

Sos jogurtowy: zetrzeć ogórka, zalać go octem winnym, po 10 minutach odcisnąć, dodać roztarty ząbek czosnku, koperek i gęsty jogurt – wymieszać .

Sałatka z pomidorów: wymieszać kawałki pomidorów pociętych w cząstki bez komór nasiennych z cebulą pociętą w cienkie piórka i drobno posiekaną miętą, dodać sól i pieprz.

Hamburgery usmażyć, podgrzać chlebek, a środek posmarować odrobiną sosu jogurtowego. Następnie rozłożyć plasterki ogórka, ułożyć usmażone „hamburgery”. Boki chleba zawinąć do środka „w kopertę” na środku ułożyć sałatkę z pomidora, sos paprykowy i jogurtowy –zawinąć całość w rulon.