Soczysta i chrupiąca wołowina z orientalnym winem, imbirem i sałatką z ogórka

  • Trudne
  • Mostek
  • powyżej 120 minut
  • Gotowanie

Składniki: 

• Mostek wołowy QMP - 1,6 kg
• Imbir świeży
• Wino ryżowe -175 ml
• Cebula dymka( twarde części)
• Ciemny sos sojowy
• Jasny sos sojowy
• Cukier palmowy
• Anyż, cynamon, kardamon, liść laurowy po 25 % zmiksowane – łącznie 20 g
• Galangal
• Trawa cytrynowa
• Wywar wołowy (niesolony) - 2,5 l
• Ogórek świeży
• Tłuszcz do głębokiego smażenia
• Sos : imbir świeży, sos sojowy ciemny, cukier

Sposób przygotowania: 

Mostek zamarynować na 4 godziny w winie z bardzo drobno pociętym imbirem i zielona dymka.

Gotować do miękkości na wolnym gazie w wywarze z sosami sojowymi, cukrem palmowym, mieszanką ziół , rozbitą trawą cytrynową i drobno pociętym galangalem, wyjąć, ostudzić i pociąć w większe poprzeczne pasy.

Przed podaniem pasy z mięsa obsmażać w głębokim tłuszczu, do uzyskania chrupiącej skórki. Możemy podać na sałatce z ogórka na sosie z sosu sojowego gotowanego z cukrem i cienkimi paskami świeżego imbiru .