Spaghetti z pulpecikami wołowymi i sosem pomidorowym z warzywami

  • Średnio trudne
  • Łata
  • 45-60 minut
  • Smażenie
  • Gotowanie

Składniki: 

  • Mięso wołowe QMP mielone - 200 g
  • Makaron spaghetti - 300 g
  • Pomidory pelati koktajlowe - 100 g
  • Cebula - 1 szt.
  • Papryka żółta - 0,5 szt.
  • Cukinia części zielone - 100 g
  • Chili tajskie małe  - 0,5 szt.
  • Tymianek
  • Czosnek 2-3 ząbki
  • Olej
  • Bulion wołowy – 100 ml
  • Oliwki czarne - 60 g
  • Oregano
  • Ser pecorino Romano - 60 g

Sposób przygotowania: 

Mięso zmielić doprawić do smaku, solą, pieprzem, oregano, uformować małe pulpeciki wielkości 2-3 cm, usmażyć je na głębokim tłuszczu, odsączyć na papierze. Cebulę pokroić w piórka, warzywa w paski długości 4 cm, cebulę zeszklić z czosnkiem i chili, podlać wywarem, odparować dodać pomidory pelati oraz przesmażone na „chrupiąco warzywa”, doprawić do smaku, dodać pulpety. Oraz ugotowany makaron spaghetti. Makaron podawać zwinięty na widelcu w gniazdka w środek wrzucić kilka pulpetów, posypać pokrojonymi oliwkami oraz serem Peccorino Romano