Stek wołowy, jak go właściwie przygotować i jaki element najlepiej wybrać?

Przygotowując stek wołowy powinniśmy mieć świadomość, że najlepszymi elementami tuszy na stek są antrykot, rostbef i polędwica, a dla bardziej wtajemniczonych część skrzydła o nazwie bavette. Najsmaczniejsze steki są średnio wysmażone, można do nich używać świeżych ziół, mieszanek suszonych przypraw. W przypadku antrykotu w zupełności wystarczy świeżo mielony pieprz oraz kilka ziaren soli morskiej.

Podczas grillowania steków polecam przygotowanie mieszanek wykańczających na bazie np. cukru trzcinowego, sosu BBQ, którymi smarujemy mięso na koniec grillowania, aby tylko lekko się skarmelizowały i nadały mu odpowiedniego smaku. Podczas samego grillowania można mięso „oklepywać” oliwą aromatyzowaną np. czosnkiem, a do oklepywania używać gałązek świeżego rozmarynu i tymianku.