Stek z antrykotu, masło anchois, smażone ziemniaki z fasolką i sałatą

  • Średnio trudne
  • Antrykot
  • 45-60 minut
  • Grillowanie

Składniki: 

  • Antrykot QMP – 1 200 g
  • Masło - 150 g
  • Natka pietruszki
  • Anchois - 4 filety
  • Fasolka zielona - 150 g
  • Ziemniaki - 300 g
  • Cebula czerwona - 1 szt.
  • Sól morska, pieprz czarny kruszony
  • Mix sałat
  • Oliwa
  • Ocet czerwony winny
  • Pomidory koktajlowe - 12szt.
  • Rzodkiewki - 8 szt.

Sposób przygotowania: 

Filety anchois rozetrzeć na gładką masę, wymieszać dokładnie z miękkim masłem i posiekaną natką oraz tymiankiem, doprawić pieprzem. Antrykot grillować na rozgrzanym ruszcie - aby był krwisty i różowy, grillować z każdej strony do momentu, aż na powierzchni pojawią się kropelki krwi. Zdjąć z rusztu i odstawić do odpoczęcia mięsa w ciepłe miejsce. Pomidory przekroić na połówki, rzodkiewki pokroić w cienkie plastry, wymieszać warzywa z sałatą, skropić oliwą i octem balsamicznym. Na antrykot ułożyć plasterki masła aby się rozpuściły. Podawać z sałatą - można dodać ziemniaka pieczonego lub domowej roboty grube frytki.