Stirfry w stylu polskim z grzybami leśnymi, żubrówką i dymką

  • Łatwe
  • Udziec
  • 45-60 minut
  • Smażenie

Składniki: 

  • Wołowina QMP- 800 g
  • Borowiki - 100 g
  • Rydze - 100 g
  • Kurki - 100 g
  • Czosnek - 4-6 ząbków
  • Szalotki - 2 szt.
  • Bulion cielęcy - 200 ml
  • Żubrówka
  • Mąka ziemniaczana lub kukurydziana
  • Natka pietruszki
  • Dymka cienka
  • Olej
  • Sól, kruszony pieprz

Sposób przygotowania: 

Mięso pokroić w cienkie płatki, obsmażyć na głębokim gorącym tłuszczu, oczyszczone grzyby pokroić na pół i smażyć na ostrym ogniu z szalotkami pokrojonymi w piórka. Następnie dodać mięso i czosnek pokrojony w płatki, podlać Żubrówką sflambirować. Podlać bulionem, skorygować smak, zagęścić mąka kukurydzianą, a dodać na koniec szczypior pokrojony w 2 cm paski oraz grubo poszarpana natką. Podawać np. z kaszą perłową.