System certyfikacji QMP

Czym jest system QMP?

System QMP (Quality Meat Program) jest zbiorem zasad, określających cały proces produkcji mięsa wołowego, od wskazania ras bydła na najlepsze mięso, po sposób jego pakowania i oznakowania. Stworzony i nadzorowany przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, został uznany w 2008 roku przez Ministerstwo Rolnictwa za oficjalny krajowy system jakości żywności.

Proces, który daje pewność

Każdy, kto pracuje w Systemie QMP (hodowca, przetwórca, firmy transportowe), musi przestrzegać ściśle określonych reguł (Standardów QMP). Dzięki nim, wołowina z certyfikatem QMP, która trafia do handlu i na stoły, jest zawsze smaczna krucha, soczysta, miękka i z pewnego źródła. Niezależnie od tego, z którego regionu pochodzi.

Nad przestrzeganiem standardów na każdym etapie czuwają wyszkoleni kontrolerzy jakości i certyfikowani audytorzy.

System QMP to

  • NAJLEPSZE RASY BYDŁA
  • DBAŁOŚĆ O DOBROSTAN ZWIERZĄT
  • NATURALNE PASZE WYSOKIEJ JAKOŚCI
  • CHÓW, TRANSPORT I UBÓJ Z POSZANOWANIEM DOBROSTANU ZWIERZĄT
  • DBAŁOŚĆ O JAKOŚĆ MIĘSA W UBOJNI I PRZY PORCJOWANIU
  • KONTROLOWANA WYSOKA KRUCHOŚĆ
  • RZETELNE OZNAKOWANIE NA ETYKIECIE
  • STAŁA KONTROLA JAKOŚCI

 

Co odróżnia wołowinę QMP od innej wołowiny?

Dobra wołowina QMP to odpowiedź na coraz wyższe wymagania klientów co do jakości żywności. Dobra zawsze i wszędzie, bo produkowana zgodnie z zasadami Quality Meat Program – pierwszego krajowego systemu jakości mięsa wołowego. Jest produktem, na którym można polegać.

Kupując taką wołowinę masz pewność, że:
• będzie zawsze jednakowo smaczna, krucha i soczysta
• zapłacisz niewygórowaną cenę za naprawdę wysoki standard
• zadowolisz klientów i osiągniesz zyski z jej sprzedaży
• przyrządzisz ją łatwo, nie będąc zawodowym kucharzem