Tatar na miarę mistrza - konkurs kulinarny dla restauracji na najlepsze danie z wołowiny QMP rozstrzygnięty!

Cztery weekendy, 10 miast, 30 restauracji oraz 90 wyśmienitych dań z wołowiną w roli głównej - tak wyglądał coroczny festiwal Dni Wołowiny QMP, którego finałem była uroczysta kolacja podczas której uhonorowano łódzką restauracje Affagato Restaurant (ul. Piotrkowska 90) za przygotowanie mistrzowskiej potrawy - tatara QMP z lodami musztardowymi, kompresowanym ogórkiem oraz paloną cebulą.

W tym roku restauracje biorące udział w festiwalu, miały niepowtarzalną okazję na pochwalenie się umiejętnościami kulinarnymi swoich szefów kuchni poprzez zgłoszenie udziału w konkursie na najlepsze dane z użyciem wołowiny QMP.

Wybór w rękach  internautów
Rywalizację konkursową podzielono na dwa etapy. W pierwszym, restauracje zgłosiły 7 propozycji dań przygotowanych z dobrej, certyfikowanej wołowiny. O tym, która z potraw przejdzie do drugiego etapu czyli wielkiego finału zadecydowało grono internautów, oddając głosy na najlepiej prezentujące się potrawy. Rywalizacja trwała niemal do ostatnich sekund, a jedynie pięć najlepiej ocenionych dań mogło konkurować o nagrodę główną, tytuł mistrzowski oraz profesjonalne wyposażenie kuchni.

Odwieczna prawda mówi, że zwycięzca może być tylko jeden, a została nim restauracja Affagato Resturant z Łodzi!
Do ostatniego etapu konkursu dostały się restauracje: Trattoria Boccone (Warszawa), Affogato Restaurant (Łódź), Meridian (Poznań) oraz Le Targ Bistro & Bar (Poznań). To właśnie z pośród nich jury konkursowe kierując się oryginalnością przepisu, estetyką podanego dania, oraz poziomem opanowania technik kulinarnych, wybrało zwycięski przepis przyrządzony przez szefa kuchni Macieja Rosińskiego z „Affogato Restaurant” z Łodzi.

Affogato Restaurant – z miłości do jedzenia

Affogato Restaurant znajduje się w ścisłym centrum miasta, w zabytkowej kamienicy przy ulicy Piotrkowskiej 90. To właśnie w tym jakże urokliwym miejscu 17 września br. odbyła się uroczysta kolacja, którą poprowadził ambasador kampanii „QMP – Dobra Wołowina” Grzegorz Łapanowski .

O kulinarne doznania zaproszonych gości zadbał niezastąpiony szef kuchni Maciej Rosiński, który oprócz zwycięskiego dania zaserwował m.in. stek z polędwicy wołowej QMP na puree gorczycowym, zielonych warzywach z karmelizowanym pasternakiem, sosem demi glace i olejem miętowym czy sałatę z marynowanymi plastrami antrykotu QMP, pieczonymi liśćmi cykorii, pomidorkami confit, pudrem z oliwek i dressingiem rozmarynowo-malinowym - Jakość oraz smak potraw są dla nas najważniejsze, dlatego zawsze wybieramy produkty wysokiej jakości takie jak wołowina QMP. Wygrana stała się naszą  motywacją do tworzenia coraz to nowych dań – tłumaczy Maciej Rosiński, szef kuchni „Affogato Restaurant”.