W jaki sposób wybrać dobre i świeże mięso wołowe? Czym się wyróżnia?

Najlepsze mięso wołowe ma piękny krwistoczerwony kolor (wyjątek stanowi mięso zapakowane próżniowo – przez brak powietrza, mięso zmienia barwę na ciemnoczerwoną, wraca jednak do swoich kolorów po wyjęciu z opakowania), widoczne są także w nim przerosty - jasno białe świadczą o młodym mięsie i zawartości delikatnego kolagenu, który podczas obróbki termicznej rozklei się. Natomiast żółte przerosty to sygnał o wysokiej zawartości elastyny świadczącej o mięsie pochodzącym ze starego osobnika. Ponadto powierzchnia świeżego mięsa wysokiej jakości musi być wilgotna, a zapach powinien być delikatny – właściwy dla mięsa. Pamiętajcie jednak, że tylko wybierając produkty z certyfikatem QMP zawsze mamy gwarancję świeżości i wysokiej jakości kupowanego mięsa!