Wołowe satay z sałatką z orientalnym dresingiem z marchwi

  • Łatwe
  • Antrykot
  • Krzyżowa
  • Polędwica
  • Rostbef
  • Skrzydło
  • 45-60 minut
  • Grillowanie

Składniki: 

• Krzyżowa QMP - 600 g
• Sos teriyaki - 6 łyżek
• Cukier brązowy - 2 łyżki
• Olej sezamowy - 100 ml
• Dymka - 1 pęczek
• Kapusta pekińska 0,5 główki (delikatne środkowe liście)
• Marchew - 2 szt.
• Papryka czerwona - 1 szt.
• Cukier - 1 łyżka
• Cebula - 1 szt. średnia
• Olej
• Ocet winny
• Pieprz czarny
• Sól

Sposób przygotowania: 

Mięso pokroić w plastry o grubości 1,5-2 cm - natrzeć lekko solą, brązowym cukrem, pieprzem a następnie zamarynować w roztworze wody z sosem sojowym i olejem sezamowym z posiekaną dymką (razem ze szczypiorem) - najlepiej na kilka godzin przed smażeniem. Marchewkę i cebulę wraz z cukrem, olejem sezamowym i octem zmiksować w blenderze na gładki dresing. Następnie poszatkować kapustę pekińską, dodać ogórka, paprykę i wymieszać z dresingiem. Mięso nadziewać na patyczki, krótko smażyć na nagrzanej patelni lub grillować krótko z każdej strony (2-3 min), podawać z sałatką.