Wołowina krótko duszona z piwem Koźlak i puree z kiszonej kapusty z kminkiem

  • Łatwe
  • Goleń
  • Kark
  • Mostek
  • Rozbratel
  • Skrzydło
  • powyżej 120 minut
  • Smażenie

Składniki: 

• Pręga wołowa QMP - 1000 g
• Kapusta kiszona - 500 g
• Piwo ciemne Koźlak - 300 ml
• Bulion wołowy - 800 ml
• Marchew - 2 szt.
• Pietruszka - 1 szt.
• Szalotka - 3 szt.
• Kminek - 1 łyżeczka
• Cynamon - 2 laski
• Gożdzik - 5-6 szt.
• Liść laurowy - 4 szt.
• Ziele angielskie - 4 szt.
• Kolendra mielona - 1/5 łyżeczki
• Masło - 100 g
• Śmietanka 36 %
• Olej
• Sól
• Pieprz
• Miód

Sposób przygotowania: 

Pręgą pokroić w plastry ok. 4 cm grubości - obsmażyć na oleju, zlać piwem i bulionem a następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie, cynamon i goździki - dusić do miękkości w połowie doprawiając solą i pieprzem, na koniec dodając miód do smaku. Kapustę, jeśli zbyt kwaśna opłukać w wodzie, podsmażyć na maśle kminek, aby otworzył swój aromat i dodać pokrojona kapustę - całość dusić kilka minut, a następnie zalać bulionem do połowy objętości - dodać liść laurowy i kolendrę, dusić do miękkości odparowując płyn. Dodać śmietankę, doprawić do smaku i zmiksować na gładkie puree. Podawać z kopytkami, kluskami lub kaszą.