Wołowina ma wszystko

czego dobremu mięsu potrzeba…

… a jednak w naszym jadłospisie gości wyjątkowo rzadko. Po kilku wiekach królowania na polskich stołach została bowiem zdetronizowana przez niesłuszne przekonanie, że jest mięsem trudnym w przygotowaniu, nieprzewidywalnym, nie dającym pewności osiągnięcia zamierzonego efektu. Tymczasem, aby kuchenne starania o rozpływającą się w ustach wołową pieczeń zakończyły się sukcesem, nie potrzeba wiele. Wystarczy poświęcić chwilę na wybór odpowiedniej sztuki mięsa. I właśnie tu wszystkim miłośnikom steków oraz soczystych rostbefów z pomocą przychodzi wołowina produkowana zgodnie z systemem QMP.

Jakość i smak

QMP (Quality Meat Program) to nic innego jak system certyfikacji mięsa wołowego, stworzony po to, by wspierać produkcję dobrej wołowiny. Wołowina QMP pozyskiwana jest ze specjalnie wyselekcjonowanych ras bydła, hodowanych z myślą o mięsie kulinarnym, które doskonale sprawdza się kuchni. Tym, co czyni ją wyjątkową, jest naturalna kruchość, miękkość i soczystość oraz łatwość obróbki. W połączeniu z wysoką powtarzalną jakością wołowina QMP stanowi doskonałą bazę dla wielu tradycyjnych mięsnych dań, a także inspirację dla całkiem nowych kulinarnych pomysłów.

Bezpieczeństwo

Znakomity smak i stała jakość wołowiny QMP idą zawsze w parze z pewnością oraz bezpieczeństwem. System QMP umożliwia bowiem precyzyjną identyfikację mięsa wołowego na wszystkich etapach jego pozyskiwania, przetwarzania i dystrybucji. W praktyce oznacza to, że cały proces produkcji certyfikowanego mięsa — począwszy od doboru rasy bydła, sposobu jego karmienia, przez transport, właściwy ubój, pakowanie i przechowywanie produktu — odbywa się zgodnie z wysokimi standardami i pod okiem specjalistów. Konsument, sięgający po wołowinę ze znakiem jakości QMP może więc być pewien, że nim trafiła na sklepową półkę, przeszła ścisłą kontrolę. Certyfikat QMP daje gwarancję, że wołowina pochodzi wyłącznie od zaufanych dostawców, a cała droga, jaką mięso przebyło „od zagrody do widelca”, jest łatwa do prześledzenia.

Twój sposób na wołowinę

Czego jeszcze potrzeba, żeby z przekonaniem sięgnąć po wołowinę QMP? Może odrobiny kulinarnej odwagi do wykorzystania mniej znanych fragmentów wołowej tuszy? Niewielu bowiem adeptów sztuki gotowania zdaje sobie sprawę, jak wszechstronnym mięsem jest wołowina, jak wiele smaków oraz sposobów przygotowania oferuje. Wystarczy zmienić swoje przyzwyczajenie i zamiast popularnej, lecz stosunkowo drogiej polędwicy, sięgać także po tańsze elementy ze znakiem jakości QMP, z których bez trudu można wyczarować zarówno dania na specjalną okazję, jak i rodzinny obiad. Porcja dobrej jakości wołowiny plus szczypta wyobraźni to uniwersalny przepis na kulinarny sukces.