Wołowina QMP podczas spotkania z cyklu "Trendy Dinner".

Poznańska Restauracja Cuccina Restaurant City Park we wtorkowy wieczór, 20 czerwca 2017 roku, zamieniła się w miejsce spotkania ponad sześćdziesięciu przedstawicieli branży HoReCa.

Ekskluzywne spotkanie organizowane było we współpracy z Makro Cash and Carry w ramach cyklu „Trendy Dinner”.

Motywem przewodnim była prezentacja teraźniejszych trendów panujących w świecie gastronomicznym. Przy okazji prelekcji równolegle prowadzona była degustacja wspaniałych dań, które w wybitny sposób prezentowały kulinarne trendy, a przygotowane były przez światowej klasy Szefów Kuchni.

Specjalista z zakresu nauki o trendach przybliżył m.in. zagadnienie nadrzędnych funkcji gastronomii czy coraz większej roli dzikich roślin własnoręcznie zbieranych przez pracowników restauracji, odpowiadający nurtowi „Z pola i łąki”. Kolejnym panującym trendem o którym była mowa to powrót do prostoty i naturalności, co przekłada się na sposób serwowania dań, w jak najbardziej klasyczny sposób. Z drugiej jednak strony zwrócono uwagę na wychodzenie poza schematy i zabawę w tworzenie historii oplatającej serwowane danie. Taki zabieg gwarantuje wyjątkowość proponowanej gościom potrawy.

Niezmiennie panującym trendem jest korzystanie z produktów najwyższej jakości. Bardzo ważną kwestią jest znajomość pochodzenia komponentów. Klienci bardzo sobie cenią, gdy produkty pochodzą ze znanego, sprawdzonego źródła. Trendem coraz silniej  się zakorzeniającym jest zainteresowanie konsumentów mięsem produkowanym przede wszystkim z poszanowaniem dobrostanu zwierząt i chowu w zgodzie z naturą. Potwierdzeniem tej idei była nasza certyfikowana Wołowina QMP, która wystąpiła w roli dania głównego Menu degustacyjnego. Serwowane były  żebra wołowe QMP w towarzystwie polędwicy wołowej QMP, podanej z sosem BBQ, na purée z batatów, rozmarynem i  mini warzywami.

 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego