Wołowina QMP w diecie dziecka

Każdy rodzic z największą troską dobiera produkty spożywcze przeznaczone dla swojego dziecka. Przykłada wagę nie tylko do zawartości składników odżywczych, ale także do pewności ich pochodzenia. Jak zapewnić dziecku menu obfitujące w posiłki wysokiej jakości ze sprawdzonego źródła? Jednym ze sposobów jest zaopatrywanie się w produkty oznaczone certyfikatami jakości – takie jak choćby Quality Meat Program – odnoszący się do wołowiny.

Troska o dzieci zaczyna się jeszcze przed poczęciem
Kobiety już w okresie planowania ciąży dbają o zbilansowaną dietę i dobierają produkty tak, aby zapewnić organizmowi jak najlepsze przygotowanie do tych kluczowych dla rozwoju dziecka 9 miesięcy.  Mięso wołowe bogate m.in. w żelazo , może być stałym elementem zrównoważonej diety zarówno przed, jak i w trakcie ciąży. Jeśli więc przyszła mama kupując wołowinę, chce mieć poczucie bezpieczeństwa pochodzenia produktu, a także pewność wyjątkowej kruchości i soczystości mięsa – powinna sięgnąć po tę ze znakiem QMP. Pełna identyfikowalność dostępnych elementów oraz bardzo rygorystyczne standardy dotyczące każdego etapu produkcji to gwarancja wysokiej jakości. Zachęcać do spożywania wołowiny powinien również fakt, że mięso to zawiera witaminy z grupy B, cynk oraz żelazo. Ma też stosunkowo niską wartość kaloryczną, która waha się od 100 kcal w 100 g polędwicy, do ok. 200 kcal w porcji szpondru. Ponad połowa z zawartego w wołowinie tłuszczu to tłuszcze nienasycone.

Mięso w menu dziecka
Mięso wołowe zawiera białko, co również sprawia, że jest istotnym elementem zbilansowanej diety. Wprowadzając w dietę dziecka mięso, warto zacząć od mięsa mielonego (zmielonego samodzielnie w domu z wysokiej jakości chudych kawałków) i ugotowanego w wodzie. Tak przygotowane, dodajemy do zupy lub przecieru jarzynowego, które dziecko zna i lubi – mówi dietetyk, Justyna Marszałkowska-Jakubik. Mięso podawane dziecku, powinno być wysokiej jakości – takie jak np. polędwica wołowa QMP – krucha, soczysta i wyjątkowo delikatna. Polędwica dobrze sprawdzi się wśród dzieci, które dopiero zaczynają swoją przygodę kulinarną z wołowiną. Jej delikatność z pewnością przypadnie do gustu młodym smakoszom, a rodzice dbający o zbilansowaną dietę będą spokojni, gdyż ten element tuszy wołowej zawiera jedynie 2 g tłuszczów nasyconych.
Należy pamiętać także, że daniom powinny towarzyszyć produkty takie jak świeże warzywa, surówki oraz zioła, które pomagają wydobyć smak i aromat mięsa.

Skąd się biorą nawyki żywieniowe?

Nie jest tajemnicą, że właściwa i zbilansowana dieta w żywieniu dzieci jest kluczowym elementem ich prawidłowego rozwoju. Na proporcje poszczególnych składników pokarmowych wpływ mają nasze indywidualne preferencje, kształtujące się - jak dowodzą źródła naukowe - przez większość naszego życia. Stąd tak niezmiernie ważne jest to co jemy, w jakich proporcjach i od kiedy wprowadzamy dany produkt do diety. Pamiętajmy, że o naszych zwyczajach żywieniowych w dużym stopniu zadecydowali już nasi rodzice, my z kolei mamy wpływ na nawyki naszych dzieci.