Wołowina smażona w woku z zielonymi warzywami

  • Średnio trudne
  • Krzyżowa
  • 90-120 minut
  • Smażenie

Składniki: 

• Krzyżowa QMP - 600 g
• Sos Hoisin - 2 łyżki
• Sos sojowy ciemny - 1 łyżka
• Jasny sos sojowy - 1 łyżka
• Imbir świeży - 20 g
• Czosnek świeży - 4 ząbki (bardzo drobno pocięty, podsmażony na złoto)
• Pieprz zielony - 1 łyżka stołowa (pocięty)
• Papryka świeża zielona - ½ szt. (oczyszczona pocięta w podłużne trójkąty)
• Brokuł – wycięte podłużne kawałki, sparzony zahartowany
• Bok choi - 4 szt. (pocięte na cztery części z wyciętą grubszą częścią „głąba”)
• Zielona papryczka - mała 1 szt. lub średnia ½ szt.
• Zielona fasolka świeża lub groszek cukrowy - 100 g (sparzone i zahartowane w wodzie
z lodem )
• Dymka - 1 szt. (zielone części pociąć w podłużne cienkie paski, a części stwardniałe w cienkie plastry)
• Cebula - 1 szt. średniej wielkości
• Esencjonalny bulion wołowy - 200 ml
• Olej do smażenia ( po smażeniu czosnku)
• Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania: 

Mięso pociąć w szerokie „łezki” o równej grubości 0,5 cm i podsmażyć na głębokim tłuszczu małymi partiami.

Podsmażyć cebulę z papryką i zielonym pieprzem na bardzo nagrzanym tłuszczu, następnie dodać imbir, twarde części dymki, warzywa i sosy. Całość zalać bulionem, zagotować, dodać czosnek, mięso i zagęścić mąką ziemniaczaną. Podawać z ryżem jaśminowym i dekoracją z pasków dymki.