Wołowina smażona z czerwonym ryżem, dynią i anyżem

  • Średnio trudne
  • Skrzydło
  • 45-60 minut
  • Smażenie

Składniki: 

• Skrzydło wołowe QMP - 500 g
• cebula średniej wielości czerwona -1 szt. ( ok. 100 gr)
• papryka czerwona świeża 1 szt.
• papryczka chili czerwona średniej wielkości
• dynia piżmowa –obrana pocięta w kostkę 1/1 cm
• marchew –pocięta w kostkę 0,5/0,5 cm
• imbir świeży drobna kostka – 1 łyżka stołowa
• olej do smażenia
• czerwony naturalny ryż ugotowany 150 gr surowego –ok 450 gr ugotowanego
• sos sojowy jasny – 3 łyżki stołowe
• 2 rozmącone jajka
• 1 ząbek czosnku drobno pocięty
• Anyż mielony
• Bulion wołowy -150 ml

Sposób przygotowania: 

Dynie zamarynować w anyżu i lekko podpiec. Marchew podsmażyć z imbirem, aż zmięknie a następnie odstawić . Mięso zmielić i podsmażyć - dodać odrobinę mielonego anyżu, pieprz czarny mielony, sos sojowy jasny – lekko poddusić. Cebule pociętą w kostkę podsmażyć – odstawić do wystygnięcia. W głębokiej patelni lub woku na nagrzany tłuszcz wrzucić pociętą drobno, pikantną paprykę, czosnek, podsmażoną cebulę i rozmącone jajko. Po chwili dodać mięso, ryż i resztę warzyw. Całość chwilę poddusić, dodając bulion.