Wołowina w czerwonym curry

  • Średnio trudne
  • Krzyżowa
  • 45-60 minut
  • Duszenie

Składniki: 

  • krzyżowa  QMP - 600 g
  • mleko kokosowe - 400 ml
  • śmietana kremowa 36 % - 100 ml
  • pasta czerwone curry - 40 g
  • bakłażan - 2 sztuki
  • sos rybny -1 płaska łyżeczka do herbaty (5 ml)
  • bazylia świeża - 1 doniczka
  • olej do smażenia - ok .500 ml (naczynie do smażenia wąskie i wysokie)

Sposób przygotowania: 

Mięso  umyć i wytrzeć, pociąć w poprzeczne pasy wzdłuż włókien. Następnie te pasy pociąć  w poprzek włókien na plasterki grubości  0,7 cm do 1 cm pod skosem (tzw. „łezki”) i podsmażyć w głębokim dobrze nagrzanym tłuszczu na lekko brązowy kolor. Następnie w ten sam sposób usmażyć duża kostkę z  bakłażana  ( 3cm x 3 cm) do zbrązowienia - odłożyć na papier. Mleko kokosowe zagotować ze śmietaną, sosem rybnym i pastą curry - gdy trochę zgęstnieje, dodać mięso, a po 20  minutach – także bakłażana i liście bazylii - ok 20 szt. Zagotować, podawać z ryżem jaśminowym.