Wołowina w diecie sportowca.

Wołowina na stałe powinna zagościć na stołach osób prowadzących aktywny tryb życia.

Mięso wołowe charakteryzuje się odpowiednim składem tłuszczów - około połowa to korzystny dla zdrowia tłuszcz nienasycony. Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, które jak wiadomo jest podstawowym budulcem masy mięśniowej - 100 g chudej wołowiny zawiera 20 g białka pierwszej klasy. Dodatkowo zawiera spore ilości sprzężonego kwasu linolowego (CLA), który jak dowiodły badania korzystnie oddziałuje m.in. na ochronę tkanki mięśniowej oraz redukcję tkanki tłuszczowej. Wołowina w swoim składzie zawiera również L-karnitynę, tak ważną w życiu sportowców ze względu na jej wpływ na optymalizację wszystkich procesów zachodzących w mięśniach, oraz obniżenie czasu potrzebnego na regenerację po wykonanym treningu.  To oczywiście tylko nieliczne ze wspaniałych składników odżywczych jakie zawarte są w mięsie wołowym.

 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego