Wołowina w stylu bulgogi

  • Średnio trudne
  • Krzyżowa
  • Rostbef
  • Skrzydło
  • 45-60 minut
  • Duszenie

Składniki: 

• Krzyżowa QMP - 500 g
• Sos sojowy - 5 łyżek
• Cukier - 2,5 łyżki
• Por - 1 kawałek
• Cebula - 2 szt.
• Czosnek mielony - 1 łyżka
• Olej sezamowy - 1 łyżka
• Syrop kukurydziany - 2 łyżki
• Sezam smażony - 1 łyżka
• Soju (korańska wódka) - 2 łyżki
• Kiwi - 1 szt.
• Bulion wołowy
• Olej do smażenia

Sposób przygotowania: 

Mięso pokroić w cienkie paski, zamarynować z sosem sojowym, cukrem, roztartym czosnkiem, olejem sezamowym, posiekanym porem (2 łyżki), syropem kukurydzianym, wódką Soju (można nie dodawać), sezamem i zmiksowanym kiwi - odstawić do zamarynowania w chłodne miejsce na kilka godzin.

Cebulę pokroić w piórka, resztę pora w paski długości 4 cm - warzywa zeszklić, aż zmiękną i odstawić na bok. Następnie na rozgrzanym oleju smażyć zamarynowane mięso, dodać uprzednio przygotowaną cebulę i por - jeśli potrzeba podlać trochę bulionu do konsystencji gęstego sosu -dokładnie wymieszać. Podawać z ryżem.