Wołowina w stylu „tataki”

  • Łatwe
  • Zrazowa górna
  • 15-30 minut
  • Siekanie

Składniki: 

  • zrazowa QMP - 500 g
  • 2 łyżki do herbaty sezamu białego
  • 1 łyżki stołowa oliwy truflowej
  • 20 ml oleju z pestek winogron
  • 1 zielona pikantna papryczka
  • 40 g obranego imbiru świeżego
  • 6 dymek (odcinki pomiędzy cebulką do 1/4 długości szczypioru)
  • woda gazowana - 50 ml

Sposób przygotowania: 

Mięso umyć i wytrzeć, oczyścić z błon i powięzi, a następnie pokroić na paski wzdłuż włókien.  Paski skrajać w poprzek włókien jednocześnie siekając. Dodać bardzo drobną kosteczkę z imbiru, sezam, oliwę truflową i olej.  Całość wymieszać dodając wodę gazowaną na końcu. Dodać bardzo drobno posiekaną zieloną cebulkę i zieloną papryczkę - według stopnia upodobania do pikantności. Porcjujemy - możemy udekorować  sezamem i dymką .