Wołowina z małżami Jakuba

  • Średnio trudne
  • Skrzydło
  • 45-60 minut
  • Grillowanie

Składniki: 

• Skrzydło wołowe QMP - 300 g
• Małże św. Jakuba - 12 szt.
• Groszek cukrowy - 100 g
• Marchewka - 100 g
• Kalarepa - 100 g
• Pomidory koktajlowe pelatti - 200 g
• Curry indyjskie - 1 łyżeczka
• Kmin rzymski - 1/5 łyżeczki
• Masło - 50 g
• Bulion warzywny - 100 ml
• Oliwa do smażenia
• Szalotka - 2 szt.
• Limonka - 1 szt.
• Sól
• Pieprz
• Cukier
• Mikro kiełki do dekoracji

Sposób przygotowania: 

Wołowinę pokroić na cienkie płaty i doprawić przyprawami. Małże św. Jakuba oprószyć solą i pieprzem oraz otartą skórką z limonki. Małże i wołowinę QMP krótko obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, a następnie poddusić. Szalotkę pokroić w drobniutką kostkę i dodać curry, kmin oraz pomidory i bulion. Skorygować smak solą, pieprzem oraz cukrem, a na koniec dodać świeże masło. Warzywa pokroić w cienkie słupki i krótko obsmażyć na maśle, aby pozostały chrupiące - doprawić solą, sokiem z limonki. Podać z wołowiną i małżami.