Wołowy stek glazurowany z grzybami portobello i brukselką

  • Średnio trudne
  • Polędwica
  • 30-45 minut
  • Smażenie

Składniki: 

• Polędwica QMP - 800 g
• Szalotki - 4 szt.
• Ziemniaki grillowe - 2 szt.
• Koniak - 50 ml
• Sos baza ciemna - 200 ml
• Rozmaryn - 2 gałązki
• Czosnek - 1 główka
• Grzyby Portobello - 12 małych szt.
• Brukselka - 6 szt.
• Oliwa
• Masło
• Pieprz kruszony
• Sól morska

Sposób przygotowania: 

Oczyszczoną z części środkowej polędwicę podzielić na 4 porcje, obwiązać sznurkiem dookoła, oprószyć przyprawami i smażyć na rozgrzanej patelni - 2 min. z każdej strony. Następnie przełożyć po 2 min i flambirować z koniakiem - podlać lekkim ciemnym wywarem sosu - wrzucić zgnieciony czosnek i rozmaryn oraz szalotki przekrojone na pół. Na wolnym ogniu dociągnąć około 10 min do żądanego stopnia wysmażenia, przewracając mięso (szczypcami, aby nie dziurawić, co doprowadzi do wyciekania soków) co 2 min. Ziemniaki uprzednio ugotowane na pół twardo, pokroić w plastry i zgrillować wraz z grzybami Portobello. Liście brukselki usmażyć krótko na maśle. Sos z polędwicy wykończyć doprawiając soli, pieprzu i zimnego masła, które nada aksamitności.