Wołowy stek siekany z konfiturą cebulowo-jabłkową

  • Łatwe
  • Krzyżowa
  • Rozbratel
  • Skrzydło
  • 60-90 minut
  • Smażenie

Składniki: 

• Rozbratel QMP - 700 g
• Cebula - 300 g
• Ostra papryka suszona - 1 łyżka
• Jabłko - 1 szt.
• Miód - 2 łyżki
• Wino białe wytrawne - 100 ml
• Bulion warzywny - 100 ml
• Kurkuma - 1 łyżeczka
• Tymianek - 0,5 łyżeczki
• Masło
• Bagietka
• Cukier
• Sól
• Pieprz

Sposób przygotowania: 

Mięso posiekać dokładnie nożem, doprawić ostrą papryką, solą, dodać siekaną miętę. Następnie całość dobrze wyrobić, uformować steki i odstawić. Cebulę pokroić w piórka, jabłka w paseczki -wrzucić na patelnię, na lekki karmel zrobiony uprzednio - skarmelizować i podlać bulionem oraz winem - dusić na wolnym ogniu, aż płyn odparuje, a cebula będzie miękka. Następnie doprawić miodem, solą, tymiankiem i kurkumą. Steki smażyć lub grillować - podawać z bagietką tostową oraz konfiturą cebulowo-jabłkową.