Żebra wołowe

Mówi się, że wołowe żeberka to jedna z najtrudniejszych do przyrządzenia potraw. Aby mięso łagodnie odchodziło od kości, było miękkie i aromatyczne, należy się postarać. Poniżej przedstawiamy kilka prostych rad, które sprawią, że przygotowanie żeber nie będzie przerażało! :)

Oczyszczone osuszamy. przygotowujemy marynatę - do miski wsypujemy w podobnych ilościach cukier trzcinowy, sól i paprykę słodką.

Do tej mieszanki dodajemy cebulę suszoną oraz nie dużo czosnku suszonego. Świetnie jest dodać do tej mieszanki nie dużo ziaren kolendry i odrobinę kminu rzymskiego.

Taką mieszanką nacieramy intensywnie mięso. Zawijamy szczelnie w folię aluminiową i i pieczemy w temperaturze ok 130'c przez 3 - 4 godziny.

Następnie rozcinamy folię i dosuszamy mięso kolejną godzinę.  Podajemy najlepiej z sosem BBQ.