Zrazy i rolady, czyli jak przygotować popisowe danie dobrej gospodyni?

Zrazy to potrawa bardzo lubiana w polskiej kuchni. Przepis na nie pojawił się już 200 lat temu w pierwszej polskiej książce kucharskiej. Rodzaje zrazów: bite, siekane i najpopularniejsze - zawijane. Można je przygotowywać z różnych gatunków mięsa. Zrazy bite najczęściej przygotowywane są z polędwicy, ze zrazowej lub skrzydła. Po pokrojeniu, mocno rozbite tłuczkiem plastry mięsa oprósza się mąką, solą i pieprzem, smaży, a po usmażeniu układa warstwami, przekładając jarzynami, grzybami, cebulką itp. i dusi pod przykryciem lub zapieka w piekarniku, a pod koniec często zaprawia śmietaną. Zrazy zawijane to plastry mięsa posmarowane farszem i zrolowane. To farsz decyduje o ich smaku. A można przygotować je właściwie ze wszystkiego np.: z mięsa, grzybów, jajek, słoniny, ogórków kiszonych i cebuli.