Zrazy mielone z łopatki nadziewane boczkiem i ogórkiem zawijane w boczek

  • Średnio trudne
  • Łopatka
  • powyżej 120 minut
  • Smażenie
  • Duszenie

Składniki: 

  • Mielona łopatka QMP - 600 g
  • Boczek wędzony parzony plastry – 300 g
  • Ogórek kiszony - 100 g
  • Papryka słodka - 1 łyżka stołowa
  • Cebula - 1 szt. średnia
  • Pieczarki - 8 szt.
  • Mąka
  • Liść laurowy
  • Kolendra
  • Bulion wołowy - 300 ml
  • Jajko - 1 szt.
  • Sól, pieprz
  • Chleb razowy - 2 kromki

Sposób przygotowania: 

Cebulę pokroić w piórka, ogórki obrać i wraz z boczkiem i pieczarkami pokroić w paseczki. Następnie podsmażyć boczek, dodać cebulę i dusić do momentu aż zmięknie. Dodać pieczarki i ogórki, doprawić musztardą, pieprzem oraz słodką papryką, farsz odstawić do wystygnięcia. Mięso wymieszać z bułką i jajkiem, doprawić do smaku, dobrze wyrobić, uformować wałeczki, spłaszczyć, nałożyć farsz i zawinąć sklejony zraz w plaster boczku. Zrazy obsmażyć na złoty kolor, ułożyć w szerokim rondlu i podlać wywarem. Następnie dodać liść, kolendrę i ziele angielskie i dusić około 20-25 min. Na koniec dodać koncentrat i chleb razowy pokrojony w kostkę i pogotować jeszcze kilka minut, zlać sos i zmiksować. Do zrazów można dać na koniec kwaśną śmietanę.