Zupa z wołowiny z cebulą zapiekana z ciastem francuskim

  • Łatwe
  • Krzyżowa
  • powyżej 120 minut
  • Gotowanie

Składniki: 

• Krzyżowa QMP - 400 g
• Cebula -4 średniej wielkości (pocięta w piórka)
• Masło - 20 g
• Ciasto francuskie – 1 płat
• Esencjonalny wywar wołowy
• Pieprz czarny, mielony – do smaku
• Tymianek świeży - 1 doniczka
• Oliwa do smażenia

Sposób przygotowania: 

Mięso pociąć w cienkie paski i podsmażyć na nagrzanym tłuszczu, a następnie poddusić. Cebulę podsmażyć z liśćmi tymianku, z pieprzem i solą i dusić dodając partiami bulion wołowy.
Połączyć miękkie mięso i rozduszoną cebulę. Dodać bulionu do konsystencji zupy, cebula powinna być rozduszona, a paski mięsa miękkie i widoczne.

Zupę przekładamy do jednoporcjowych naczyń do zapiekania, nakładamy warstwę ciasta francuskiego z wyciętą małą dziurką, smarujemy po wierzchu rozmąconym jakiem i zapiekamy
w 180o C do uzyskania złotego koloru.